معرفی خانم پرستو فروهر

توسط سهیلا ستاری

پرستو فروهر (زاده ۱۳۴۱ در تهران)، هنرمند، نویسنده، فعال حقوق بشر و فرزند پروانه اسکندری و داریوش فروهر است. او در سال ۱۳۶۹ مدرک کارشناسی خود را در رشته هنر از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران دریافت کرد و از سال ۱۳۷۰ در آلمان زندگی می‌کند. وی کارشناسی ارشد خود در رشته هنر را در سال ۱۳۷۳ از مدرسه عالی هنر در شهر اوفن باخ آلمان دریافت کرد.

پرستو فروهر با استفاده از بسیاری از قالب‌های هنری مانند طراحی، عکاسی، چیدمان و انیمیشن کامپیوتری به ارائه آثاری میپردازد که منقدان هنری آن‌ها را هنر مفهومی و هنر سیاسی خوانده‌اند. مضامین کارهای هنری او نقد ساختار قدرت و مکانیسم های سرکوب، وضعیت زنان در جامعه و بویژه در جوامع اسلامی، بازخوانی سنت و فرهنگ از منظر زندگی امروز و تاثیر آن بر هویت فردی، که به نوعی واکنش او به استحاله‌های فرهنگ ایران در بستر سیاسی معاصر است، می باشد.

آثار هنری وی تاکنون در نمایشگاه‌های انفرادی و گروهی متعددی در شهرهای تهران، برلین، وین، فرانکفورت، درزدن، ملبورن، استانبول، بیروت، بمبئی، دهلی، رم، تورین، گراتس، پاریس، نیویورک، سانفرانسیسکو، مسکو، پیتس‌بورگ و غیره به نمایش درآمده اند. همچنین آثار هنری پرستو فروهر جزئی از کلکسیون‌های دائمی بریتیش موزیوم، موزه هنرهای معاصر کوینزلند در استرالیا، موزه بلودر در وین، موزه‌ی ایالتی شهر کارلسروحه، موزه هنرهای معاصر در فرانکفورت، موزه‌ی زنان در بن، بنیاد هنری دووی در هند و کلکسیون هنری دویچه بانک هستند.

در سال ۱۳۸۰ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ایران٬ مانع از برگزاری نمایشگاه عکس او با عنوان «نقطه کور» در تهران شد، که پرستو فروهر در واکنش به این ممانعت٬ ‌در روز افتتاحیه٬ قاب های خالی عکسهایش را به نمایش گذاشت.

او تا کنون برگزیده‌ی چندین بورسیه هنری در آلمان و آمریکا بوده است، از جمله بورس یک‌ساله‌ی ویلا مسیمو در رم در سال ۱۳۸۷، که معتبرترین بورس هنری آلمان است.

در کنار کارهای هنری، پرستو فروهر مصممانه پیگیر افشاگری علت‌ها، دستوردهندگان، اجراکنندگان و چگونگی قتل سیاسی مادر و پدر خود و پیشبرد دادخواهی قتل‌های سیاسی دگراندیشان در ایران بوده و هست.

پرستو فروهر همچنین نویسنده کتاب‌های زیر میباشد: کتاب تصویری «کفشهایتان را درآورید» در سال ۱۳۸۰ به زبان آلمانی، کتاب «سرزمینی که پدر و مادرم در آن به قتل رسیدند- ابراز عشق به ایران» در سال ۱۳۹۰ به زبان آلمانی، که راوی پیگیری‌های او در پرونده‌ی قتل‌های زنجیره‌ای در ایران است و همچنین کتاب «بخوان به نام ایران» که روایت اوست از زندگی سیاسی پدر و مادرش در برهه‌ی زمانی از دهه‌ی۴۰ تا قتل آن دو در آذر ۱۳۷۷. او همچنین در انتشار کتاب «شاید یک روز» که برگزیده‌ای از سروده‌های مادرش، زنده‌یاد پروانه فروهر، است، همکاری کرده است. این کتاب در سال ۱۳۷۹ در ایران منتشر شد.

پرستو فروهر به تازگی با همکاری سعید بشیرتاش تارنمای «فروهرها دات نت» را راه‌اندازی کرده، که حاوی آرشیو بزرگی‌ست از سندهای زندگی سیاسی داریوش و پروانه فروهر و سازمان‌های سیاسی که آن‌ها عضویت آن را داشته‌اند.

او همچنین بازگوکننده و افشاگر قتل‌های زنجیره‌ای و قتل سیاسی پدر و مادر خود در فیلمی به نام «مرگ در تهران، دستور قتل با نام الله» به کارگردانی توماس گیفر در سال ۱۳۸۵ بود. این فیلم علاوه بر نمایش در فستیوال‌های متعدد از کانال یک تلویزیون آلمان، آ آر د، نیز پخش شد. علاوه بر آن او در سال ۱۳۸۸ در تدوین نمایش‌نامه‌ی "یک پرونده، دو قتل"، کاری از گروه تاتر "دریچه" به نویسندگی و کارگردانی نیلوفر بیضایی نقش موثری ایفا کرد. این نمایشنامه از جنایت سران جمهوری اسلامی در به قتل رساندن زنده یادها پروانه و داریوش فروهر پرده برمیدارد.

پرستو فروهر در ۱۸ اسفند سال ۱۳۹۱ برنده جایزه "سوفی فون لاروش برای برابری جنسیتی" از سوی شهرداری شهر اوفن‌باخ آلمان گردید.



بازگشت :   به بالا      به صفحه قبل